Nukleär Strålning Avskärmning
Radioaktiv strålning kan grovt delas in i tre kategorier. Dessa tre kategorier är märkta med de tre första bokstäverna i det grekiska alfabetet: ά (alfa), β (beta) och γ (gamma). Alfastrålning består av en ström av snabbrörliga heliumkärnor (två protoner och två neutroner). Som sådan är en alfapartikel relativt tung och uppbär två positiva laddningar. Betastrålning består av snabbrörliga elektroner eller positron (en antimateria elektron). En betapartikel är mycket lättare än en alfa, och uppbär en enhet laddning. Gammastrålning består av fotoner, som är utan massa och bär utan kostnad. Röntgen är också fotoner, men bär mindre energi än gammas. Vissa material absorberar betastrålar. Du kan mäta denna absorption genom att fastställa betakälla och en strålnings bildskärm så deras positioner inte ändrar.
Skador av radioaktiv strålning
Det kan skada celler och DNA i dem genom sin joniserande effekt. Denna effekt händer när en hög energi redovisat partikel eller foton tar bort en elektron i en atom kärna ur sin bana, och därmed ändra egenskaperna för atomen. Om tillräckligt jonisering sker DNA, cell-och vävnadsskada resultat. Radioaktivt material kan kommer in i kroppen genom andning, hudsår och gastrointestinal absorption, vilket orsakar inre strålning och utanför strålningen kan tränga avstånd absorberas i kroppen, gör personen var yttre strålning, skador. Såsom trötthet, yrsel sömnlöshet, och hudrodnad, sår, blödning, håravfall, leukemi, kräkningar, diarré, etc. Vad är värre, kan det vara distorsion, ärftliga sjukdomsfall, påverka hälsan hos flera generationer. Generellt gäller att ju mer kropp emot strålningsenergi, den mer allvarliga strålningssjuksymptom och desto större är risken att de hoppar av cancer och foster.
Principer för radioaktiv strålning skydds
De tre styrande principerna för strålskydd är tid, distans, och skärmning. Doss kan minimeras genom att begränsa tiden för exponering, genom att maximera avståndet till källan, och genom att tillhandahålla skärmning för att dämpa strålningen.